De ideale dirigent!

Koning, Keizer, Admiraal…………………nou zet in dat rijtje de dirigent er ook maar bij. Ze worden namelijk op een voetstuk geplaatst, krijgen bij concerten 3 consumptiebonnen en vrouw en kind mogen gratis naar binnen.

Een dirigent mag dan wel het boegbeeld van een orkest zijn, maar hij/zij is tevens ook diegene waar het meeste over wordt gepraat (lees geroddeld) buiten de repetities om. Bij de ledenvergadering is het functioneren van de dirigent een vast agendapunt en het gras bij de buren is altijd groener. Met het ene orkest haalt de dirigent de landstitel en met een andere club behaalt hij nauwelijks een 1e prijs. Als de spelers het bij voetbal niet voor elkaar krijgen om te scoren dan krijgt de trainer de schuld en staat hij op straat. In de muziek is het niet anders. Als er in het juryrapport staat: ongelijk, onzuiver, sfeerloos dan ligt dat volgens velen allemaal aan de dirigent. Kom kom Ivo, dat is wel erg zwart wit gesteld! Oh ja, is dat zo………………….?

Het mooie van de schepping is dat iedereen zijn eigen ‘talenten’ heeft gekregen. En daar zit tevens het probleem, want iedere dirigent heeft zijn sterke en zwakkere punten. Maar ik zou zeggen: kiest u zelf de ideale dirigent!

  • Er zijn dirigenten die alleen maar gaan voor mooie noten en de mens achter het instrument totaal niet zien. “Opa, die op de derde hoorn zit na te pikken, betaalt net zoveel contributie als de soloklarinettist!”
  • Er zijn dirigenten die willen dat het tijdens de repetitie volkomen stil is. “Kletsen doe je in de pauze!”
  • Er zijn dirigenten die het voor elkaar krijgen om ook de mindere muzikanten te laten groeien door hen een 1e partij of zelfs een solo te geven. “Een huis bouw je van onder af aan op!”
  • Er zijn dirigenten die de lat wel heel erg hoog leggen. “Die lat kun je niet eens zien laat staan aanraken!”
  • Er zijn dirigenten die het presteren om een hele repetitie met één stuk bezig te zijn. “Uitspitten is prima, maar er zijn grenzen!”
  • Er zijn dirigenten die nooit afstemmen. “Luisteren doe je met je oren!”
  • Er zijn dirigenten die goed met de jeugd om weten te gaan en er voor kunnen zorgen dat ze, ondanks veel huiswerk, toch enthousiast blijven voor de blaasmuziek. “Wie de jeugd houdt heeft de toekomst!”
  • Er zijn dirigenten die in de pauze op het hoekje van de bar gaan zitten zodat ze met zo min mogelijk muzikanten een praatje hoeven te maken. “Iedereen is gelijk, maar de een is net iets gelijker dan de andere!”
  • Er zijn dirigenten die bij een gezamenlijk optreden alle onderdelen als een geheel zien. “Voor de tamboers en majorettes wel zo prettig om te weten wanneer zij moeten beginnen!”
  • Er zijn dirigenten die het zo druk hebben met andere werkzaamheden dat ze 3 van de 5 repetities af moeten zeggen, omdat ze elders verplichtingen hebben. “Je hebt maar 1 agenda!”

Waarschijnlijk heeft u wél een dirigent die het uiterste uit alle muzikanten weet te halen, sociaal en meelevend is, goed met jeugd om kan gaan, zorgt dat alle neuzen dezelfde kant op staan en alleen maar eerste prijzen op concoursen wegsleept………………………………Mag ik zijn telefoonnummer?

Bekijk het overzicht van al onze columns.