De Orkestinspiciënt

Tien minuten voordat de repetitie van het jeugdorkest begint stap ik het repetitielokaal binnen, pak mijn baton (dirigeerstok) en klim op het rostrum (bok). Bij een concert pronkt mijn naam op de aankondigingsposter (A1 formaat!) en als ik de foyer binnenloop word ik ontvangen met drie consumptiebonnen. Het publiek kan in het programmaboekje uitgebreid mijn muzikale levensloop, muzikale werkzaamheden en al mijn muzikale successen lezen en na a oop van het concert ontvang ik van hen een staande ovatie. Van de muziekvereniging krijg ik lovende woorden en een prachtige bos bloemen.

Hoe anders is het gesteld met mijn rechterhand. Ik heb het over de orkestinspiciënt, oftewel de orkestmanager, oftewel de zgn. ‘muziekvader/moeder’. Diegene die ruimschoots van te voren in het repetitielokaal aanwezig is om alle stoelen, slagwerk en lessenaars klaar te zetten. Diegene die de kinderen welkom heet. Diegene die alle vragen beantwoordt en een luisterend oor heeft. Diegene die contact met het bestuur onderhoudt over het uit te voeren beleid. Diegene die de nieuwsbrief van de vereniging aan de kinderen uitdeelt. Diegene die de absenten bijhoudt. Diegene die elke week weer dezelfde composities voorbij hoort komen en ondertussen de partituren net zo goed kent als ik. Diegene die het vervoer regelt bij uitstapjes.

De orkestinspiciënt is in mijn geval ook degene die urenlang achter de naaimachine doorbrengt of naar de doehet-zelfzaak rijdt, omdat ‘meneer de dirigent’ wil dat aan al zijn creatieve ideeën vorm wordt gegeven. Degene die bij de witgoedwinkel een grote kartonnen doos gaat halen en daar een kasteeltoren van maakt, omdat ‘meneer de dirigent’ bij een middeleeuws muziekstuk graag een ‘echte’ toren op het podium heeft staan. Degene die indianentooien in de speelgoedwinkel gaat kopen, omdat ‘meneer de dirigent’ een regendans op het programma heeft staan. Degene die koekoeksklokken in elkaar knutselt en bellenblaas koopt, omdat ‘meneer de dirigent’ ook componist is en vindt dat al die toeters en bellen bij zijn nieuwste compositie Blowing Bubbles &€ e Jolly Cuckoo voor de X-Factor zorgen. Degene die de teksten voor de ladyspeaker schrijft, zodat ‘meneer de dirigent’ zich slechts op het dirigeren hoeft te richten. Degene die na a oop van het concert alles weer aan het opruimen is, terwijl ‘meneer de dirigent’ al lang en breed zijn consumptiebonnen aan het opmaken is.

Hoewel orkestinspiciënt in de beroepswereld een betaalde baan is, is het in de amateurwereld dus iemand die een hoop vrije tijd in de muziekvereniging steekt. Iemand die mijn ideeën over een goed jeugdbeleid vorm geeft en in de praktijk uitvoert. Iemand die er zo voor zorgt dat er een bloeiende muziekvereniging ontstaat en toeziet dat het de kinderen en de dirigent aan niets ontbreekt. Iemand die echter zelden tot nooit in de belangstelling staat en daarom wil ik de orkestinspiciënt op deze plek bedanken, geef ik een staande ovatie en alle lof!

Bekijk het overzicht van al onze columns.