Hartbewaking

Een bestuur geeft leiding aan de muziekvereniging. Het zet van alles op, omdat men op dat moment denkt dat het de vereniging verder zal helpen. En meestal is dat ook zo. Maar het is ook zo dat, als er een keer iets is opgezet, dit tot in het oneindige doorgaat. En de vraag die vaak vergeten wordt te stellen is, of wat ooit goed was nu nog steeds werkt. Want zijn de dingen die er gebeuren nog wel het hart van de muziekvereniging? Als blijkt dat dat niet zo is, is er sprake van een ritmestoornis.

En zijn de dingen die jij als bestuurslid doet nog wel jouw ritme? Zo niet, ga dan terug naar de kern, want ook hier is sprake van een ritmestoornis. Je kunt beter een aantal dingen goed doen die voldoening geven, dan de taken als last te ervaren.

Ook als een bestuurslid voor de muziek uitloopt of juist te traag werkt, als er niet goed wordt gecommuniceerd naar of niet goed wordt samengewerkt met de leden, is er sprake van een ritmestoornis.

Ritmestoornissen in het hart van de vereniging zorgen voor een onprettige sfeer, waar negativiteit de kop op steekt. En als ook hier niet aan goede hartbewaking wordt gedaan, zullen er leden opstappen.

Als een bestuur in een gedegen ritme leidinggeeft aan de muziekvereniging, zal er een bloeiende vereniging ontstaan. En een bloeiende vereniging wil niet altijd zeggen dat de vereniging veel leden heeft.

Het is goed om aan hartbewaking te doen. Hartbewaking getuigt van kennis, inzicht en reflectie. Met een goede hartbewaking blijf je scherp of komt, waar nodig, de boel weer tot rust. Door regelmatig aan hartbewaking te doen, zal het hart van de vereniging het beste blijven kloppen!

Bekijk het overzicht van al onze columns.