Jonge solisten op het concertpodium

Zoals ik in het vorige artikel over jeugdbeleid schreef, is het mijn plicht als jeugdorkestdirigent om te zorgen dat ieder kind de ruimte krijgt om te groeien. Uiteraard zal de een zich muzikaal verder ontwikkelen dan de ander, maar de kinderen moeten in ieder geval wel dezelfde kansen krijgen. Die kansen geef ik ze door solowerken op de lessenaar te leggen. Dat een kind zich kan ontplooien door als solist voor het orkest te staan is uiteraard veel belangrijker dan de prestatie die het daarbij levert. De een zal zich voor het orkest ook veel vrijer voelen dan de ander, maar als je ze die kansen niet geeft kunnen ze ook nooit ervaren wat het is om daar als jonge solist op het concertpodium te staan. Met wat creatieve aanvullingen zoals attributen, lichteffecten of een speciale opstelling, creëer je de X-Factor wat weer extra impact op het publiek of bij een festival op de jury zal geven. De muziekstukken worden meerdere malen per jaar uitgevoerd zodat de solist zich steeds vrijer gaat voelen op het podium en uiteraard komt zijn of haar naam ook in het programmaboekje te staan!

Kinderen die niet als solist willen of durven optreden kunnen toch in het voetlicht treden door een bepaalde sectie uit het orkest te laten soleren. Het gevoel dat zij op de voorgrond treden zal zo toch aanwezig zijn en de nodige ervaring opleveren.

Als er in een jeugdconcertwerk een solo staat krijgt iedereen van mij de kans die op de repetitie te spelen. De laatste repetitie voor het concert geef ik pas aan wie de solo daadwerkelijk gaat uitvoeren. Bij elk concert zal dat uiteraard telkens iemand anders zijn. Zo is iedereen goed op de solo voorbereid en kom je als dirigent niet voor verassingen te staan mocht er iemand een keer afwezig zijn. Zeker niet onbelangrijk is dat je als dirigent zo ook een sociale mentaliteit binnen de groep creëert, omdat iedereen dezelfde kansen krijgt om te soleren.

Probeer als dirigent ook eens andere artistieke talenten van kinderen te ontdekken. Haak daar op in en pas die toe in het jeugdorkest. Zowel kinderen als hun ouders zullen dit zeker weten te waarderen. Ik heb meegemaakt dat kinderen wilden zingen, acteren, dansen en rappen. Geef ze die ruimte en gegarandeerd dat ze lid willen blijven van die leuke muziekvereniging waar ‘alles’ kan!

Bekijk het overzicht van al onze columns.