Kinderen scouten

Veel muziekverenigingen hanteren het beleid dat kinderen na het A of B examen het jeugdorkest verlaten en mee gaan (lees: moeten) spelen in het Harmonieorkest, Fanfareorkest of de Brassband. Mijn advies is juist het tegenovergestelde. Geef kinderen met een A of B niveau (i.p.v. examen!) voor drie maanden een stageplek in het A-orkest waarbij ze goed begeleid worden, de medemuzikanten leren kennen en kunnen ervaren hoe het is om in zo’n groot orkest mee te spelen. Kinderen blijven deze periode zowel in het jeugdorkest als in het A-orkest meedoen.

Na de stageperiode wordt er met de kinderen, ouders en dirigent geëvalueerd en een beslissing genomen ‘hoe nu verder’. Mochten kinderen om wat voor reden dan ook alleen maar in het jeugdorkest willen blijven spelen is dat prima. Op een later tijdstip zijn ze er vanzelf aan toe om wél door te stromen. Vaak wordt hier heel krampachtig over gedaan en ‘beleid is beleid’ gehanteerd omdat het orkest vaak zit te springen om nieuwe (jeugd)leden maar men haalt dan de volwassenen- en kinderwereld door elkaar. Dat is een slechte zaak want kinderen, hoe goed ze ook spelen, zijn er niet altijd aan toe om door te stromen met als gevolg dat veel kinderen juist afhaken.

Waarom ik altijd zo hamer op niveau i.p.v. examen is dat ik wel iedereen noten kan leren spelen en het ‘kunstje’ kan laten doen, maar dat ik niet iedereen kan leren om echt muziek te maken. Een muziekexamen zegt me dus niet zoveel. Niet alleen A-orkest dirigenten moeten weten wat voor muzikale talenten er op les zitten en/of in het jeugdorkest spelen, maar ook bestuursleden en alle overige muzikanten van de muziekvereniging. Bezoek voorspeelavonden en kinderconcerten. Spreek kinderen aan en geef ze complimenten over hun spel. Laat kinderen merken dat hun talent gezien en gehoord wordt. Dat geeft hen zelfvertrouwen en schept een ‘wij horen bij dezelfde club’ gevoel wat de muziekvereniging tenslotte ook weer ten goede komt. Kinderen scouten gebeurt in de sportwereld ook. Waarom zouden wij dan nalaten dat te doen? Laat kinderen echter wel kind zijn en laat ze zelf beslissen in welk orkest ze willen spelen dan heb je er als muziekvereniging het langste plezier van!

Bekijk het overzicht van al onze columns.