Ledenwerven doe je zo!

Vaak wordt de vraag gesteld: Hoe krijg je kinderen bij een muziekvereniging? Het antwoord ligt echter andersom: Hoe breng je de muziekvereniging dichter bij kinderen! Via dit artikel wil ik 10 tips aanreiken in de hoop dat u er iets mee kunt of waarmee u weer ideeën kunt opdoen voor eigen activiteiten. Succes ermee!

1) Jeugd trekt jeugd! Zorg dus bij een activiteit die gericht is op ledenwerving dat alle jeugdleden van de muziekvereniging een belangrijke rol spelen. Neem ze mee op ‘promotour’, laat beginnende leerlingen flyers uitdelen terwijl het jeugdorkest een openluchtconcert geeft enz.

2) Zorg voor een goede PR! Vroeger marcheerde de vereniging door de straten en hoorde iedereen de ‘Muziek’ al aankomen. Tegenwoordig wordt er in de openlucht meer geconcerteerd waarbij het merendeel van het publiek niet eens weet welk orkest er aan het spelen is. Zet een bord met logo neer en deel flyers uit. Laat zien wie je bent. Ook bij grote activiteiten in het dorp of de stad mag de muziekvereniging natuurlijk niet ontbreken. Laat dus letterlijk van je horen.

3) Jeugd en multimedia gaan hand in hand. Het internet biedt grenzeloze mogelijkheden. Hyves, facebook, chatten en noem het allemaal maar op. De jeugd is ermee bezig. Staat uw muziekvereniging al op you tube? Heeft uw muziekvereniging een website met een aparte jeugdpagina waarop zij hun ei kwijt kunnen?

4) Maak een film van alle onderdelen van de muziekvereniging incl. interviews met de dirigent en enkele (jeugd-)leden. Verzin daar een quiz bij en deel die uit aan alle basisscholen in het dorp of de stad. De winnaars van de quiz krijgen bijv. een aantal gratis proeflessen aangeboden.

5) Een hoop vriendjes en vriendinnetjes weten wel dat jíj een instrument bespeelt, maar hebben een échte repetitie met een échte dirigent in een écht muzieklokaal nog nooit meegemaakt. Organiseer als vereniging daarom eens een vriendjes- vriendinnetjesrepetitie. Luisteren is leuk, maar zelf meedoen is voor hen nog veel leuker. Geef ze een instrument in handen of laat ze op wat percussie-instrumenten meespelen met het orkest. Betrek ze bij de repetitie! Kortom: maak er een gezellige repetitie van met een hapje en een drankje. Aan het eind gaan de vriendjes en vriendinnetjes uiteraard niet met lege handen naar huis: een flyer voor de ouders en een leuke gadget voor de kinderen.

6) Een aantal muziekuitgeverijen hebben speciaal materiaal voor ledenwerfacties ontwikkeld waarbij kinderen met slechts een paar noten al met het (jeugd-)orkest mee kunnen spelen en uiteraard komen díe kinderen in de ‘spotlights’ te staan!

7) Zet als muziekvereniging een project op waarbij schoolkinderen kunnen participeren (bijv. een musical). Tijdens de repetities komen de kinderen dan veelvuldig in aanraking met blaasmuziek en u weet zeker dat de zaal eindelijk eens gevuld zal zijn met ‘nieuw’ publiek.

8) In een hoop dorpen en steden zijn er meerdere muziekverenigingen actief. Ieder voor zich kost meestal een hoop tijd en moeite. Vaak is het een goede oplossing, voor wat betreft de ledenwerving, de handen ineen te slaan en samen een ledenwerf project op te starten. Er wordt immers vaak toch in de zelfde ‘ledenwerfvijver’ gevist.

9) Heel veel kinderen bespelen een blokfluit. Stel eens een mega blokfluitorkest samen uit heel de omgeving met begeleiding van het (jeugd-)orkest.

10) Vaak zijn het besturen of commissies die urenlang vergaderen hoe nu nieuwe leden te werven. Maar heeft u het wel eens aan de jeugdleden zelf overgelaten?

Bekijk het overzicht van al onze columns.