MUZIEKvereniging of muziekVERéNIGING?

Als een muziekvereniging op zoek is naar een dirigent wordt er vaak een advertentie geplaatst waarin een profiel wordt geschetst waar je als dirigent aan zou moeten voldoen. Dirigenten zijn er in alle soorten en maten en ieder heeft zo zijn eigen talenten en ambities. Het is aan de dirigent of hij/zij op de vacature solliciteert of niet. Waar ik als dirigent altijd benieuwd naar ben is hoe het gesteld is met het jeugdbeleid binnen de muziekvereniging. Het tweede dat ik wil weten is of ik te maken krijg met een MUZIEKvereniging of een muziekVERENIGING.

Een MUZIEKvereniging is een vereniging waarbij het slechts draait om de muzikale prestatie. Als elke muzikant die zich bij zo’n vereniging aanmeldt als lid dat van tevoren weet is dat geen enkel probleem. Als die vereniging met eigen leden ook nog eens de top in onze Nederlandse blaascultuur weet te bereiken is dat fantastisch voor die club en verdient dat ieders respect.

Van een MUZIEKvereniging waar je als muzikant wel 12maanden contributie mag betalen om vervolgens met dat geld bij een concours je eigen invaller te betalen, omdat jij dan opeens niet goed genoeg bent, krijg ik altijd enorme jeuk. Echte allergieverschijnselen krijg ik werkelijk van al die omhooggevallen dirigenten die voor een eigen standbeeld in het dorp gaan en de mindere muzikanten liever zien gaan dan komen. Zulke dirigenten vergeten namelijk dat een dirigent maar een passant is. Een bijeengekocht amateurorkest dat op concours gaat? Welke malloot heeft die gekkigheid ooit verzonnen?

Geef mij dan maar een muziekVERENIGING waarbij:

  • er veel meer om de hoek komt kijken dan alleen maar de partituur ten koste van alles en iedereen tot leven te wekken
  • men het verenigingsbelang boven het muzikale belang stelt
  • elke muzikant even waardevol is voor de club en niet de ene net iets waardevoller is dan de andere
  • je als dirigent niet de laan wordt uitgestuurd, omdat je de minder talentvolle muzikanten ook de ruimte geeft om zich te ontplooien terwijl je weet dat het orkest daardoor minder goed zal presteren, maar waardoor de club er op den duur als geheel wel sterker uit zal komen
  • de jeugdleden een stukje verantwoordelijkheid krijgen door ze een bepaalde taak te geven (via social-media reclame maken voor het concert, een stoelenplan maken, helpen bij de podiumopstelling inclusief het klaarzetten van eventuele microfoons, vertrouwd maken met techniek, maar hen ook betrekken bij de keuze voor de kleding tijdens concerten en concoursen enz.)
  • de jeugdleden ook meedenken over de muziekkeuze
  • de vereniging investeert in een goede dirigent voor het jeugdorkest
  • de kinderen uit het jeugdorkest de kleur van het poloshirt mogen uitkiezen waarin ze voortaan zullen gaan optreden
  • er een sfeer binnen de vereniging wordt gekweekt waar iedereen zich lekker voelt en die er voor zorgt dat er muzikale hangjongeren ontstaan.

Resumé: zoals een vader weet wat zijn kinderen nodig hebben zonder dat die erom vragen moet je als dirigent voor ieder lid zorgen. Geef jonge muzikanten geborgenheid, aandacht, ruimte en verantwoordelijkheid, spreek ze toe als het nodig is, ga leuke dingen met ze doen en het enige dat je als dirigent dan nog hoeft te vrezen is een verhuiswagen voor de deur van één van de jeugdleden. Als een kind gaat verhuizen zou dat namelijk de enige reden moeten zijn dat ze hun lidmaatschap bij jou muziekverenging opzeggen. Dan nog is al jou inzet als dirigent niet voor niets geweest. In zijn nieuwe woonplaats zal het kind namelijk opzoek gaan naar een……………MUZIEKVERENIGING!

Bekijk het overzicht van al onze columns.