Terug naar de bedoeling

Een kind begint meestal met muziek maken omdat hem dat leuk lijkt. De voldoening van het met muziek bezig zijn is dus de bedoeling van zijn gedachte. En hier hebben we direct de essentie te pakken waar muziek maken om draait: ‘voldoening’. En dat geldt voor ieder mens. Ergens voldoening uit halen zorgt voor levensvreugde, intrinsieke motivatie, inzet en positiviteit.

Als een kind eenmaal lid is geworden van een muziekvereniging vervaagt veelal de bedoeling omdat er doelen op hem afkomen. De vereniging steekt een hoop tijd, geld en energie in het kind en daar moet tegenover staan dat er progressie ontstaat. Die progressie hebben we gekaderd in muzikale randvoorwaarden, statuten en raamleerplannen. Veel kinderen kunnen prima mee in deze denkwijze, maar er zijn ook kinderen die niet aan deze randvoorwaarden willen of kunnen voldoen. En het zijn vaak deze kinderen die afhaken omdat voor hen de oorspronkelijke bedoeling zijn doel totaal voorbijgeschoten is.

Maar als wij een stap naar achteren zetten en het kind een podium geven dan zullen onze doelen vervagen. Dan zullen onze ogen geopend worden en kunnen we werkelijk zien wat de bedoeling is. Pas als je in het hart van een kind kunt kijken, weet je als gids welke ontdekkingstocht je met hem of haar kunt gaan maken. En die ontdekkingstocht zal voor elk kind anders zijn.

Bekijk het overzicht van al onze columns.