Uniformiteit

Als pubers muziek maken leuk vinden, de muziekvereniging leuk vinden, maar toch op een bepaalde leeftijd afhaken, omdat ze geen (al dan niet ouderwets) uniform aan willen zit daar dus het probleem. En ook direct de oplossing van het probleem. Dit probleem speelt al jaren. Toen ik als kleine jongen ging meemarcheren kreeg ik een kolbak op die zo strak zat dat je drie dagen later de rand nog in mijn voorhoofd zag zitten. In de broek zat een binnenvoering wat met de Sinterklaasintocht natuurlijk lekker warm was, maar met Koninginnedag voelde ik een paar liter zweet langs mijn benen sijpelen. Ik vond een uniform toen niet erg, maar nu vind ik het vreselijk. Veel van mijn muziekvrienden vonden het uniform toen wel erg en zijn gestopt alleen vanwege dat uniform. Als de vereniging hardnekkig vasthoudt aan de ‘zo doen we dat en niet anders’ mentaliteit, dan moet je ook niet gek opkijken als pubers geen lid meer willen zijn. Pubers zijn niet voor niets pubers. Dat is nou eenmaal de levensfase waarin ze hun identiteit aan het ontdekken zijn. Voor sommige kinderen past een uniform daar juist wel (zoals bij showbands en drumfanfares), maar bij veel andere orkesten past een uniform daar nou juist niet bij. Herstel, daar past hét uniform van de muziekvereniging nou juist niet bij.

De betekenis van het woord ‘uniform’ is: “kleding die door een bepaalde groep wordt gedragen, waardoor deze voor iedereen herkenbaar is”. Maar hoe uniform is uniform? Sommige verenigingen gaan daar heel creatief mee om. Ze hebben speciaal voor de jeugd te gekke kleding in de kleuren van de vereniging zodat ze toch uniformiteit uitstralen en daar gaat het om. De jeugd is wel degelijk trots op hun vereniging, maar dat uniform doet hen vaak de das om. Laat de jeugd dus zelf meedenken en meebeslissen waar zij zich prettig in voelt en dan wil ze maar één ding en dat is: lid blijven van hún muziekvereniging. Nu hoor ik u zeggen dat daar de ledenvergadering voor is en als de jeugd niet komt opdagen ze ook niet moet zeuren, maar dat is te kort door de bocht en het kost de vereniging onnodig leden. (zie mijn: Iedere mening telt)

Pubers hebben een blanco kijk op dingen en zien vaak de consequenties er nog niet van in. Het grootste is niet groot en het gekste niet gek genoeg. Daar zitten uiteraard gevaren bij, maar ook plenty mogelijkheden. Volwassenen remmen die ideeën vaak af, omdat ze te duur of onhaalbaar zijn, maar pubers houden in het geval van uniformen de volwassenen onbewust een spiegel voor. Uniformen kosten een vereniging namelijk niet alleen ontzettend veel geld waar heel veel andere dingen mee gedaan zouden kunnen worden. Zoals bijvoorbeeld goed instrumentarium aanschaffen. Echter in het geval van uniformen is bij volwassenen vaak het grootste niet groot en het gekste niet gek genoeg met al die blinkende knopen, dikke koorden, sierlijke pluimen en Louis de Funès uniformen uit de jaren ’70. Sommige verenigingen lopen zelfs nog in uniformen uit 19-Noach. Kinderen kunnen een oldtimer auto er dan wel leuk uit vinden zien, maar een uniform in een of andere vage kleur oranje die in de verf kleurenwaaiers van de bouwmarkten nu niet eens meer terug te vinden is: daar zet je dan toch ook vraagtekens bij? Vrouwen lopen vaak in een recht model herencolbert. Daardoor is de taille ver te zoeken. Ook kunnen de onderste knopen niet dicht, omdat vrouwen nou eenmaal rondingen hebben. Om maar niet te spreken van vrouwen in een rechte herenpantalon. De naden staan op knappen en de derriere toont groter dan deze in werkelijkheid is. En dit schrijf ik niet om vrouwen belachelijk te maken, want vrouwen worden juist belachelijk gemaakt door ze een herenuniform te laten dragen. Dat verzin je toch niet! Ik vind het niet gek dat pubers met piepende banden de straat verlaten. Natuurlijk snap ik dat volwassenen niet een baseballpet opzetten of een Mc Hammerbroek met een heel laag kruis aantrekken, maar zoek samen tenminste een gulden middenweg.

Zoals ik al schreef zijn er ook verenigingen die het wel goed voor elkaar hebben. Het gaat mij erom dat de mening van een puber over een uniform niet onderschat wordt. Denk niet dat het wel los zal lopen. De consequenties kunnen voor een muziekvereniging onnodige, maar wel desastreuze gevolgen hebben, want identiteit is voor pubers erg belangrijk. Daar kan dus zelfs hun lidmaatschap vanaf hangen. De ideeën van pubers zijn zaadjes die uit kunnen groeien tot iets moois dat ten goede komt aan de vereniging. Het is aan de vereniging of ze die zaadjes de ruimte geven om te groeien of ze hardnekkig met de grond gelijk te schoffelen.

Bekijk het overzicht van al onze columns.