Wat steekt onze HaFaBra wereld toch raar in elkaar!

Stelt u zich eens voor: kinderen gaan op voetbal en op de training wordt er met een oude, aftandse bal gespeeld waar nog amper lucht in zit. Als zij het voetballen over twee jaar nog steeds leuk vinden wordt er namelijk pas in een goede bal geïnvesteerd anders is het maar zonde van het geld. Dit verhaal slaat natuurlijk nergens op en het zal naar mijn weten ook nooit gebeuren. Stelt u zich eens voor: iemand is 18 jaar en wil zijn rijbewijs gaan halen. De lesauto is een oude, aftandse bak die aan alle kanten rammelt en amper door de APK keuring komt. Dit verhaal slaat natuurlijk nergens op en het zal naar mijn weten ook nooit gebeuren. Stelt u zich eens voor: een kind wordt lid van een muziekvereniging en krijgt een oud, aftands instrument in handen waarvan de ventielen steeds blijven hangen, de stembuis muurvast zit en ook nog eens lek is. Dit verhaal slaat natuurlijk nergens op maar het gebeurt! Bij voetballen spelen de F-jes al met een uitstekende bal. Bij autorijles rijdt men vaak in een auto die men zijn hele leven niet zal kunnen betalen. Waarom moet een kind dan eerst bewijzen dat het muziek maken over twee jaar nog steeds leuk vindt voordat het een fatsoenlijk instrument krijgt? Iedere muzikant, jong en oud, wil toch een instrument waar hij/zij van op aan kan en hem/haar nooit in de steek laat? Dat geldt blijkbaar heel vaak niet voor kinderen.

Wat steekt onze hafabra wereld toch raar in elkaar!

Stelt u zich eens voor: het voetbalseizoen gaat beginnen en de club investeert voor het eerste elftal (A1) een vermogen in zowel het uit- als het thuistenue. De F-jes hebben natuurlijk ook allemaal tenues nodig, maar die moeten zelf maar zorgen dat ze ongeveer hetzelfde kleur shirt aan hebben. De voetbalclub gaat daar in ieder geval niet in investeren. Dit verhaal slaat natuurlijk nergens op en het zal naar mijn weten ook nooit gebeuren. Stelt u zich eens voor: het A-orkest heeft prachtige uniformen en het jeugdorkest moet zelf maar zorgen dat ze ongeveer hetzelfde kleurt shirt aan hebben. Dit verhaal slaat natuurlijk nergens op maar het gebeurt!

Wat steekt onze hafabra wereld toch raar in elkaar!

Stelt u zich eens voor: het A-orkest heeft jaarlijks een budget van 1000 euro om bladmuziek aan te schaffen. Het jeugdorkest krijgt echter helemaal geen budget, want de dirigent moet maar muziek van een andere muziekvereniging waar hij ook dirigent is kopiëren. Dit verhaal slaat natuurlijk nergens op maar het gebeurt!

Wat steekt onze hafabra wereld toch raar in elkaar!

Stelt u zich eens voor: het A-orkest gaat op concours en speelt een muziekstuk waarbij de waldhoornsectie dempers nodig heeft. Dit komt in de hafa muziek niet zo heel veel voor, maar de week erna staat er voor elke hoornist één klaar. Stelt u zich eens voor: het jeugdorkest speelt een muziekstuk waar de trompetten een demper nodig hebben. “Die vragen ze maar voor hun verjaardag”, is het antwoord van het bestuur. Dit verhaal slaat natuurlijk nergens op maar het gebeurt!

Wat steekt onze hafabra wereld toch raar in elkaar!

Stelt u zich eens voor…

Beste volwassenen, kinderen kunnen zich dit allemaal niet voorstellen en toch gebeurt het iedere keer opnieuw.

Wat steekt onze hafabra wereld toch raar in elkaar!

Bekijk het overzicht van al onze columns.