Zandsculptuur

Een voorzitter zei eens dat de ‘glorietijd’ van zijn muziekvereniging decennia geleden was: in de tijd dat het orkest nog in de Vaandelafdeling speelde en een eerste prijs op een concours binnensleepte. Dát waren nog eens tijden! De beste man had een standbeeld opgericht voor zijn vereniging van ‘ooit’. Het orkest speelt nu allang niet meer in de hoogste regionen. Het is daarentegen vastgeroest in oude gewoonten en is vergeten mee te bewegen met de tijd. Bijzaken zijn hoofdzaken geworden en waar het werkelijk om draait, de betekenis van het samengestelde woord ‘muziek-vereniging’ is men er uit het oog verloren. In een gezonde en moderne muziekvereniging wegen beide woorden even zwaar. Muziek maken is, ongeacht ieders niveau, datgene wat de leden bindt. De dirigent moet compassie tonen en zijn ego zó opzij kunnen zetten dat elk lid muzikaal kan groeien. Een vereniging vormen betekent: omzien naar je medemens binnen de club. De vereniging maak je met elkaar. Als iedereen iets doet, doet de vereniging alles.

In plaats van over een ‘glorietijd’ kun je het daarom beter hebben over  ‘gloriemomenten’. Dat kan een mooi resultaat zijn op een concours, maar dat  kunnen evenzeer de vele momenten tijdens de wekelijkse repetitie zijn waarop er zo veel te genieten valt. Het volstaat daar oog en oor voor elkaar te  hebben. De jonge trompettist die een vriendje meeneemt naar de repetitie dat daardoor nu ook een instrument wil spelen; de fluitiste voor wie muziek moeilijk is, maar die met hulp van de dirigent een prachtige passage speelt; de saxofonist die zijn buurvrouw de solo laat spelen die eigenlijk voor hem bedoeld was; de zieke klarinettist bij wie men een serenade bracht en daarvoor de repetitie liet vervallen; de… en vult u het verder zelf maar in.

Als je voor ogen houdt waar het werkelijk om gaat, je middels muziek verbinden met elkaar, dan is een muziekvereniging geen vastgeroest standbeeld, maar een zandsculptuur, waar jaar in jaar uit aan gekneed wordt, tot glorie van ieder lid.

Bekijk het overzicht van al onze columns.